Skip to main content

Eenhoorn 8 – Ruwbouw van de kajuit en kuip

Om de romp verder af te kunnen maken is het tijd om de kuip en de kajuit te bouwen. Het is de bedoeling dat dit als één geheel van de romp los te nemen is zodat er eenvoudig aan de techniek geknutseld kan worden. Dit bericht gaat over de ruwbouw van de kuip en kajuit, de details zullen in een later stadium aangebracht worden.

Ook nu ben ik weer uitgegaan van een tekeningenpakket dat ik in SolidWorks getekend heb. Door de ronde vorm van het kajuitdak heb ik er voor gekozen spanten te maken waar later triplex over gelijmd wordt.

Om alle spanten dezelfde vorm te geven heb ik deze ruw uitgezaagd en aan elkaar geschroefd. Door dit te schuren op de vlakschuur machine hebben ze allemaal dezelfde afmetingen.

IMG_2033

Helaas heb ik geen foto’s van de werkwijze maar de inkepingen voor de regels heb ik met een bovenfrees gemaakt. Door deze op de juiste hoogte  in de workmate te klemmen kon ik eenvoudig de insnede maken. Het is even pielen en afmeten maar dan heb je ook een strak resultaat aan het einde. Hier staan de spanten op de bouwplank, klaar voor het lijmen van de regels.

IMG_2037

IMG_2039

Voor het dak heb ik 1mm vliegtuigtriplex gebruikt. Na het een half uur in goed warm water laten weken kon ik het vrij eenvoudig om de spanten klemmen. Dit heb ik 2 uur lang regelmatig nat gemaakt. Daarna kon alles definitief gelijmd worden.

IMG_2040

Door alles in een overmaat te maken is alles exact op maat weg te zagen.

IMG_2048

De kajuit op zijn plek. De details zoals patrijspoorten e.d. volgen later nog.

IMG_2050

De kuip heb ik zo licht mogelijk geprobeerd te bouwen, uit 2mm triplex. Om hier voldoende lijmoppervlak te krijgen heb ik een spantje gemaakt waar alles tegen aan gelijmd kon worden.

IMG_2069

IMG_2068

De kuip randen moet ik nog maken, Dit lamineer ik op een mal waarna ik dit aan de uitneembare kuip kan plakken. Ik heb te weinig houvast om het hout van stijfheid te voorzien en wil niet dat het in de loop van de tijd gaat trekken.

IMG_2134

IMG_2136

IMG_2172

Het uitneembare deel van de kuip is klaar. Het overtollige materiaal wordt later weggesneden.

IMG_2171

Hier wordt de kuiprand in de romp gelijmd. Dit is een dubbele rand  om een hoge waterkering te realiseren.

De luiken worden niet functioneel om te voorkomen dat er water in de romp komt.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *