Skip to main content

Eenhoorn 5 – Beplanken en vormgeven

Nu de spanten op de bouwplank staan kan er gestart worden met beplanken. Door smalle latten over de spanten te lijmen wordt de huid van het schip gerealiseerd. In werkelijkheid is dit van staal dat is deze schaal vrij lastig en veel handiger met balsa te doen. Het balsa is vrij zacht en eenvoudig om te vormen. Daarna zal de romp verduurzaamd worden door glasweefsel met epoxy.

Gebruikte materialen

  • Miniatuur klemmen
  • Modelbouw spelden
  • Balsa hout 3mm
  • Houtlijm D3 (watervast)
  • Snij gereedschap

De eerste plank heb ik tegen de tijdelijke balsa rand aan kunnen plakken die ook te zien was in het vorige bericht. Door de bolle buik kon ik toen ik op 1/3 van het beplanken was geen bredere latten dan 5mm aanbrengen… Ik weet nu gelukkig wat ik verkeerd gedaan heb, die de laatste alinea van dit bericht.

IMG_1853

De laatste gangen kunnen (bijna) niet geklemd worden. Hier komen de modelbouw spelden erg goed van pas!

IMG_1870

Nu de volledige romp dicht zit wordt het overtollige hout grof worden weggesneden en kan het schuren beginnen!

IMG_1871

Een klein stuk heb ik al geschuurd, zie onderstaande foto’s. Ik heb er wel vertrouwen in.

IMG_1854

Achteraf gezien had ik diverse dingen kunnen doen en kreeg ik ook van diverse kanten tips toegereikt die het eenvoudiger en misschien ook strakker hadden kunnen maken. Een van die tips is een uitgebreid pdf bestand waarin beschreven wordt hoe het beplanken in zijn werk gaat en waar door verjongen van de planken een strak resultaat wordt bereikt. Heb je hier interesse in en wil je de fouten voorkomen die ik gemaakt heb? Stuur dan even een email, dan stuur ik het toe.
One thought on “Eenhoorn 5 – Beplanken en vormgeven

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *