Skip to main content

Eenhoorn 4 – Op de bouwplank

In het vorige bericht was ik nog druk bezig met het ontwerpen van de spanten. Tijdens het uitwerken van de spanten heb ik de keus gemaakt om deze met de decoupeerzaag uit te zagen. Een nadeel ervan is dat het handwerk is en dus voor onregelmatigheden kan zorgen die resulteren in het niet stroken van de romp (hobbels en bobbels). Met CNC frezen of lasersnijden minder aan de orde geweest omdat alles computergestuurd wordt uitgesneden. Door echter de verhoogde kosten en het ontbreken van ervaring op het gebied van het bouwen van modelschepen heb ik er voor gekozen om het met de hand uit te zagen.

Nu ben ik in de gelegenheid geweest om de spanten uit te zagen en deze op de bouwplank te zetten.

Ik heb er voor gekozen alle 21 doorsneden te gebruiken die DelftShip gegenereerd heeft. Het schip heeft zo veel vorm veranderingen dat ik er volledige controle op wil hebben. Het betekend wel een enorme klus, het totale contour van de spanten is een aanzienlijke lengte om uit te zagen.

Gebruikte materialen

  • 6mm populieren multiplex
  • Spray contactlijm voor fixeren papieren spanten
  • 12mm MDF bouwplank met verhoogde randen ivm stijfheid
  • 20mm hoeklijnen voor het bevestigen van de spanten op de bouwplank
  • Slotbouten voor bevestigen
  • Spaanplaat schroeven voor bevestigen hoeklijn op bouwplank

IMG_1791

Ik heb een centerlijn afgetekend op de bouwplank die het midden van het schip aan geeft. De spanten worden netjes uitgelijnd zodat deze haaks op de bouwplank staan, en het midden overeenkomt met de afgetekende centerlijn.

IMG_1799

IMG_1833

Alle spanten staan op de bouwplank. Door de dikte van de spanten in combinatie met de hoeveelheid spanten heb ik er voor gekozen om de samenstelling op te schuren. Hierdoor strookt het al weer beter, en wordt het lijm oppervlak vergroot. De zool is hier al aangebracht en deze kan netjes in vorm geschuurd worden.

IMG_1836

De spiegel heb ik vervangen voor een spiegel die rust op de bouwplank. Hierdoor is de positie van het vlak (spiegel) goed te controleren en fixeren.

IMG_1843

De neus van het schip loopt boven de waterlijn door naar nul. Hiervoor heb ik extra multiplex aangebracht zodat hier het balsa op kan rusten.

Hier is weer goed te zien wat de verschansing is. Er zitten twee kleine zaagsneden in de spanten waar nu in de onderste zaagsnede een balsa lat is geplaatst. Het dek wordt op de spanten gelijmd waar nu al de ‘dek balken’ zichtbaar zijn nadat de steunen zijn weggezaagd.

IMG_1844
One thought on “Eenhoorn 4 – Op de bouwplank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *