Skip to main content

Eenhoorn 2 – Modelleren in DELFTship

Na lang proberen en veel nieuwe pogingen in SolidWorks bleef ik problemen houden met strokend maken van de romp. Bij een klein model had ik dunne secties kunnen maken met de lintzaag maar dat is nu natuurlijk niet mogelijk. Na een zoektocht op internet kwam ik DELFTship tegen, een ontwerpprogramma voor schepen waarmee vrij eenvoudig de romp netjes gemodelleerd kan worden. Ik ben hier in totaal zo’n 16 uur mee bezig geweest zonder dat ik ervaring had met het programma. Wanneer men bekend is met het programma moet dit vele malen sneller kunnen.Voor het modelleren heb ik gewoon de gratis versie van het programma gebruikt. Dit was genoeg voor het modelleren van de scheepsromp. Ik heb de gegevens die ik in SolidWorks tijdens de meting had verzameld alsnog kunnen gebruiken als onderlegger in DELFTship. Wanneer de standaard parameters zoals de lengte, de breedte, diepgang, en dergelijke worden ingevoerd kan de romp in de uiteindelijke vorm geboetseerd worden.

20130114 Delfship overzicht, modelleren in 3 aanzichten

Hieronder zijn een aantal afbeeldingen te zien van het eindresultaat, in dit geval nog zonder spiegel en zool. Dit kreeg ik er niet netjes in maar gelukkig zijn ze ook niet onmisbaar.

20130114 tot hier is alles bol vanaf voren gezien  20130114 frontaal van voren

20130114 frontaal van achteren  20130114 beetje van onderen gezien

20130114 schuin van voor 20130114 beetje van boven, achteren

20130114 profiel  20130114 bolle buik goed te zien

DELFTship kan een dxf file (AutoCAD) welke ik weer in SolidWorks of ander CAD programma kan bewerken. Het plan is om een net tekeningenpakket voor het bouwpakket te maken waarna de spanten gemaakt kunnen worden! Het computer werk is bijna klaar!
3 thoughts on “Eenhoorn 2 – Modelleren in DELFTship

  1. Hallo Crispijn.
    Na het bezoek aan jou site wil ik het volgende vragen. Ik wil een coaster uit 1930 gaan bouwen. Ik heb een algemeen plan en een lijnenplan. Nu wil ik jou vragen, wil jij voor mij en spantenraam maken. Zelf kom ik er niet uit en de computer is niet mijn beste vriend.
    Ik hoop dat je mij kunt helpen.
    vr groet
    Ton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *