Skip to main content

2. Kameleon – Modelleren in SolidWorks

Naar aanleiding van het tekeningenpakket van de NVM heb ik de Kameleon gemodelleerd in SolidWorks. De bedoeling is om twee modellen te maken van de romp; één voor de sheetmetal onderdelen oftewel de uitslagen die nodig zijn voor de bouw van de romp en één welke de afgelaste romp moet voorstellen.

Een handige methode voor het bouwen van een model in SolidWorks naar aanleiding van dit soort tekeningen of foto’s is het invoegen van de dwarsdoorsnede, het onderaanzicht en het voor- en/of achteraanzicht. Op deze manier is alle informatie wat betreft de omlijning beschikbaar in alle drie de aanzichten. Boven/onder, voor/achter en de zijkanten.

En uiteindelijk is het vrij onoverzichtelijk doordat ik overal dezelfde afbeelding heb gebruikt met daarin alle aanzichten. Het is eenvoudiger als alle aanzichten van elkaar los worden gesneden.

Nu begint het helse karwij: het maken van voldoende dwarsdoorsnedes, startend bij een plane waar een schets op gemaakt kan worden. Bij elke cruciale vormovergang moet een dwarsdoorsnede gemaakt worden. Bij deze romp valt dat nog mee maar voor het overzicht heb ik de aangegeven spanten gebruikt als basis. Per doorsnede wordt een plane aangemaakt waarop de doorsnede geschetst wordt.

Zo wordt het allemaal wat overzichtelijker en begint zowaar op de Kameleon te lijken.

En nu met alle doorsneden aan elkaar verbonden door middel van Polylines.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *