Skip to main content

1. Kameleon – Van de kriebels tot een tekeningenpakket

Afgelopen voorjaar kwam ik mijn oude Kameleon tegen tijdens een zoektocht naar wat oude spullen bij mijn ouders. Deze heb ik ooit gebouwd uit Polystyreen naar aanleiding van een kartonnen schaalmodel dat ooit eens bij ons thuis was gestrand. Als kind verslond ik de boeken van de Kameleon enorm en was de bouw van een eigen Kameleon, op schaal weliswaar, een logische keus. Toen ik als jonge puber een eigen stalen motorboot bij elkaar had gespaard kon ik echter  soortgelijke avonturen in de buurt van Hillegom (bollenstreek) zelf beleven. De modelbouw werd gestaakt en kwam nooit verder dan een kale romp met grofweg een Meccano elektromotor er in gebouwd.

Maar zo met de schoenendoos in mijn hand begint het toch te kriebelen. Een zoektocht op internet maakt me wat wijzer: er zijn tekeningen beschikbaar bij de Nederlandse Vereniging Modelbouwers (NVM) en wellicht is het leuk de Kameleon opnieuw leven in te blazen.

Voor 10 euro kreeg ik de tekeningen thuisgestuurd. Helaas zijn het niet de eenvoudig schaalbare tekeningen in pdf vorm die ik gehoopt had maar het is meer een afbeelding met een pdf extensie. Eens kijken hoe ik dit op ga lossen…
3 thoughts on “1. Kameleon – Van de kriebels tot een tekeningenpakket

 1. Ik ben ZEEEEEER geinteresseerd in het tekeninge pakket om een schaalmodel te gaan maken van de kameleon. Ik gebruik zelf Microstation en zou het fijn vinden om de tekeningen digitaal te hebben UItslagen en spanttekeningen zijn zeer welkom.
  Kan iemand mij hier aan helpen?
  Ikhoor het graag

 2. Hoi Ton,

  Zoals in het bericht al te lezen is kan je de uitslagen en spant tekeningen bij het NVM bestellen. Je krijgt ze dan als een afbeelding in een pdf bestand toegestuurd.

  Ik weet nog niet hoe ik om ga met het model dat ik heb gemaakt aangezien ik zelf van begin af aan ben begonnen maar wel met de basis van het NVM. Dit zal ik nog eens bij ze na moeten vragen.

  Met vriendelijke groet,

  Crispijn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *